Webergs- løkka

OM PROSJEKTET

Sentralt på Strømsø, i umiddelbar nærhet til Jernbanetorget, har vi utviklet et boligprosjekt kalt for Webergsløkka. Her er ønsket å skape nytt liv i gatene og gi nabolaget et fortjent løft. 

Prosjektet befinner seg i et lokalt historisk område med nabobebyggelse fra 1600-tallet. Med et åpent og inviterende torg mellom eksisterende og nytt, vil bygningsvolumene fremheve hverandre og skape en god sammenheng mellom nytt og gammelt. Gateløpet til Webergs gate forsterkes og fremhever historiske trekk fra da bygningsmassen lå som rekker nedover mot Drammenselva.

Med historien som inspirasjon har vi tatt utgangspunkt i farger og materialer som er å finne i de omkringliggende kvartalene og videreført dette i prosjektet. Prosjektet ligger i en kontekst hvor mange av bygningene allerede er oppført i tegl eller andre robuste materialer. Dette gjør tegl til et naturlig valg, ettersom det harmonerer med den eksisterende bygningsmassen og viderefører områdets arkitektoniske uttrykk. Ved å bruke tegl som hovedmateriale, tilpasser prosjektet seg det lokale bybildet og skaper en naturlig kontinuitet mellom gammelt og nytt.

Trebygninger er også en viktig del av den arkitektoniske variasjonen på Strømsø, spesielt i områder der skalaen er mindre. Derfor gir prosjektet plass og luft rundt Skjenkestua, et historisk viktig kulturminne i bydelen. Denne variasjonen mellom tegl, tre og andre materialer reflekterer Strømsøs utvikling og tilpasning til ulike funksjoner og skalaer, noe som gjør prosjektets valg av tegl som hovedmateriale både tilpasset og i dialog med den eksisterende arkitekturen.

På 1800-tallet var Strømsø et viktig knutepunkt for handel, industri og transport, noe som preget byggeskikken. Tegl ble brukt ikke bare for sin estetiske kvalitet, men også for sin praktiske styrke og brannsikkerhet, spesielt i en tid da branner var en stor trussel mot tettbygde byområder.

Bygningene oppført i tegl fra denne perioden var ofte funksjonelle og robuste, noe som gjenspeilte et samfunn i rask økonomisk vekst, hvor det var behov for holdbare bygg til både industri og boliger. Strømsø var et område preget av økende urbanisering, og det var behov for å bygge tettere for å imøtekomme befolkningsveksten og industrialiseringen. Tetthet var en viktig faktor for å støtte den voksende befolkningen og næringslivet, og bygninger i tegl bidro til å forme byens kompakte, urbane landskap. Moderne prosjekter som bruker tegl viderefører denne historiske tradisjonen, men tilpasser samtidig dagens behov. Tetthet er fremdeles viktig, og tegl bidrar til å skape robuste og energieffektive bygninger som reflekterer et bærekraftig og fremtidsrettet samfunn. Materialets varighet og tilpasningsdyktighet gjør det relevant både historisk og i dagens byutvikling.

Utforming og høyde tilpasser seg skalaen til nabobebyggelsen og trekker seg tilbake fra det historiske miljøet med trehusbebyggelse mot nord. Bebyggelsen får skråtak mot gateløpet og materialiteten deles opp etter dagens tomtegrenser i fasaden. Via torget i nord og en portal i sør er det tilgang til bakgården og felles grøntarealer, sykkelparkering og inngangspartier. Første etasje vil bestå av ulike former for næring- og serveringslokaler for å gjøre Webergs gate til en attraktiv destinasjon for byens befolkning.

 

 

Architects:
Team: Margit Klev/Nicolas Jury/Miriam Pettersen
Clients:
Webergsløkka as
Status:
On-going
Location:
Drammen, Norway
Date: